https://www.fredvogels.nl/images-video 

https://vimeo.com/365543817 

"Images", een film en muziek die ik vandaag heb afgemaakt.

Het is een impressionistische stukje huisvlijt mede geïnspireerd op de beroemde schilder Joseph Mallord William Turner (1775-1851) en adviezen van Hilke Ingelse voor de schilderijen.

Ik heb het geschreven voor orkestbezetting (strijkers, engelse hoorn, solo cello en viool, hoorns, pauken, harp) De muziek beschrijft hoe de beelden (schilderijen) langzaam veranderen in mijn hoofd, faden van de een naar de ander. De muziek beweegt mee.

Debussy heeft ook een werk geschreven met dezelfde naam. Maar het zijn wel twee verschillende muziekwerken met andere inspiratiebronnen. Ik ben weer helemaal blij met dit werk. Een vorm van filmmuziek, maar dan voor de geweldige schilderijen van Turner waar ik de verbinding leg tussen muziek en beeldende kunst.

Wil je hoge kwaliteit film: https://vimeo.com/365543817

Hoge kwaliteit audio: https://soundcloud.com/user-816044537/images

Een goede hoofdtelefoon is wel gewenst.

Reacties (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

N.a.v. jouw "Images" op Facebook dd 30-12-2019: het lijkt op het eerste gezicht zo vanzelfsprekend: bij een audio-visueel werk vertellen beeld en muziek hetzelfde verhaal, elk op z'n eigen wijze en met z'n eigen expressiemiddelen, en dat heeft...

N.a.v. jouw "Images" op Facebook dd 30-12-2019: het lijkt op het eerste gezicht zo vanzelfsprekend: bij een audio-visueel werk vertellen beeld en muziek hetzelfde verhaal, elk op z'n eigen wijze en met z'n eigen expressiemiddelen, en dat heeft een elkaar aanvullende en versterkende uitwerking. Maar jij laat met "Images" zien dat het ook anders ook kan: beeld en muziek brengen daar juist een diametraal tegenover elkaar staand verhaal en dat werkt óók, want orde + chaos (of, in natuurkundige termen: energie + entropie) = werkelijkheid (de enige analogie die ik bedenken kon was dat van de combinatie van langzame, rustige muziek met snelle, ingewikkelde dansfiguren, zoals dat voorkomt in veel klassieke pas-de-deux). En de muziek die je schreef is wonderbaarlijk effectief: met beperkte instrumentele middelen bereik je veel, je houdt de sfeer van begin tot eind vast, maar toch is iedere seconde nieuw, onvoorspelbaar en technisch perfect gerealiseerd. De schilderijen van Turner komen op die manier in een andere context binnen, en worden daarmee wat mij betreft bevattelijker, zoals ik ook veel gedichten pas echt interessant ga vinden als er muziek onder staat. Een nieuwe, verrassende ervaring dus!
Dit kon ik allemaal moeilijk in een "like-je" of een "emoji" op FB samenvatten, dus daarom maar per mail.

Lees meer
Fred Vogels
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location