https://www.fredvogels.nl/back-to-normandy-market-garden 

https://soundcloud.com/user-816044537/back-to-normandy-market-garden 

Market Garden is een compositie met een speciaal verhaal. Iedereen (op enige leeftijd) weet wat Market Garden (niet te verwarren met Covent Garden) is. Ik schreef dit werk in mijn prille onschuld voor de Airgunners die jaarlijks Dronten bezochten. Ik zou het waarschijnlijk zoiets als 'Tribute to the Airgunners' hebben kunnen noemen. Het was bedoeld om door de gezamenlijke muziekverenigingen, inclusief de Bagpipers (Dronten and District Pipe Band) uit Swifterbant uit te voeren op het Meerpaalplein tijdens de dodenherdenking. Partituur en partijen waren voorhanden.

Maar zo ging het niet. Toen ik het idee aanhangig maakte bij het bestuur van 4 Mei Herdenking Dronten kreeg ik het onvergetelijke antwooord: het kon wel, maar dan om 19:00 uur. De muziek eindigt met de Last Post die altijd om 20:00 uur wordt gespeeld als inleiding op de 2 minuten stilte. In dit geval zou de Last Post al om tien over zeven klinken. Dat leek me geen goed plan. Ik trok het idee terug, maar wilde toch ook iets voor de Airgunners betekenen en hun verbondenheid met Nederland. Het werd dus Market Garden omdat de Airgunners ook uitgebreid hadden meegedaan aan de droppings rondom Arnhem en Nijmegen.

Daarmee had ik toch mijn 'herdenkingscompositie' geschreven voor een typisch Nederlands gebeuren dat in september 1944 plaatsvond. De première van mijn compositie vond plaats in Holland. Holland in Canada wel te verstaan door de Holland Legion Band. Wat mij betreft blijft het daarbij. Nu bij het restaureren van de partituur merk ik dat dit soort onbenulligheden voor mij wel in de weg blijven zitten en ik er niet onbevangen naar kan luisteren. Nou ja, ik heb het in ieder geval geprobeerd.

Uiteraard kun je de muziek gewoon beluisteren via de bovenstaande linken. 

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location