English version

We gedenken 75 jaar D-day.

Op 6 juni 2019 is het 75 jaar geleden dat D-day plaatsvond. Vanaf 2002, de 58ste gedenkdag begonnen mijn D-day herdenkingen in Normandië. Een jaarlijkse pelgrimstocht naar de stranden waar veteranen ronddoolden om hun nooit vergeten kameraden te herdenken.

Nu 75 jaar later doen ze dat nog steeds. Meestal de 90 gepasseerd weten ze telkens weer hun rug te rechten zodra "hun" herdenking plaatsvind.

Dertien jaar lang, tot 2015 trok ik met ze op. Praatte met ze, filmde en fotografeerde ze. Hun verhalen gaf ik een plekje op mijn website www.backtonormandy.org. Terug naar Normandië.

Een voor een zag ik ze wegvallen, meestal werd "hun" D-day gememoreerd tijdens het afscheid. In stijl. Voor de enkele veteraan die geen familieachterban had werden vaak spontane herdenkingen bij hun begrafenis georganiseerd waarbij vele veteranen e.o aanhang in de stoet aansloten.

De tocht van deze veteranen, die begon op 6 Juni en bijna een jaar zou gaan duren, zou altijd bij hun blijven. Soms door er jaren met geen woord over te spreken, soms door decennia met rinkelende medailles op de herdenkingen de militaire groet te brengen en hun kameraden te ontmoeten die het "European Theatre of Operations" hadden overleefd. En dat was een zeldzaamheid voor de frontsoldaten. De samenstelling van een divisie aan het begin en het eind van de "Road to Freedom" was de personele bezetting vaak zo'n 80% veranderd. Anders gezegd: de meesten haalden de eindstreep niet. 

Ik (Back to Normandy) gedenk dus niet alleen die dag in Juni 1944, maar ook de maanden daaropvolgend waarbij offers zijn gebracht door velen. Offers waar we tot op de dag van vandaag nog steeds onze vrijheid aan te danken hebben. 

Ik heb mijn deel proberen te leveren door niet alleen op 4 of 5 Mei ter herdenken. Ook niet door feest te vieren in Normandië rondom 6 Juni. Want dat is het inmiddels wel geworden, een feest. De verhalen wat er werkelijk gebeurd is raakt steeds verder op de achtergrond. Nieuwe oorlogen nemen inmiddels bezit van het collectief bewustzijn. Deze oorlog is definief in Zwart-Wit.

Ik heb mijn aandeel proberen te leveren in verhalen van toen. Vooral namen, namen en nog eens namen. Maar ook in locaties: kaarten vol met markers die elk een verhaal voorstellen, de een nog intenser dan de ander. 140.000 verhalen en tienduizenden militaire eenheden die met naam en toenaam aan de vergetelheid zijn ontrukt. Met grote regelmaat weten familieleden de website te vinden met hun verhaal: dat was mijn familie!

Dan had ik gelukkig ook nog mijn muziek. Om alles wat ik hoorde, las of zag, van mij af te schrijven. Een onmetelijke stortvloed van gebeurtenissen moesten van mezelf een plekje krijgen in mijn muziek. Ongewild kregen we daar ook nog een beloning voor in de vorm van een Emmy Award voor de docu waar ik de muziek voor schreef. De noten zelf waren ook goed: voor mij een Buma Award nominatie. 

We gedenken 75 jaar D-day. Dit jaar gewoon thuis met waarschijnlijk weer de Longest Day op de DVD-speler. En misschien aansluitend Saving Private Ryan met de indrukwekkende beginscène, waarvan we (Hilke en ik) de echte veteranen, die daar geland zijn, hebben ontmoet. Mijn gebruikelijke grap is altijd, als ik hieraan denk: "John Williams schreef de muziek voor de film Saving Private Ryan met acteurs, maar ik schreef de muziek voor de echte veteranen die hun verhaal over dezelfde scène/situatie vertellen in de documentaire Omaha Beach, Honor and Sacrifice die je hier kunt zien. Deze film zal ik dan ook als laatste draaien op 6 Juni. Elk jaar weer.  

Tip: 

Back to Normandy 15 years anniversary: https://www.backtonormandy.org/15th-anniversary.html 
Normandy Routes: https://www.backtonormandy.org/visit-normandy.html 
Earlier commemorations: https://www.backtonormandy.org/commemorations.html  
Maps, maps maps: https://www.backtonormandy.org/maps.html 
Too much to read: https://www.backtonormandy.org/the-history.html 

Foto: Steve Melnikoff 29 Inf.Div.

Hier kun je mijn tribute bekijken en beluisteren: Normandy Cemetery and Memorial

https://www.fredvogels.nl/normandy-cemetery-and-memorial-usa

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location